Voor het uitsnijden van de kleine details heb ik een Pfeil guts nr. 11. Voor de grote stukken gebruik ik op de academie andere gutsen van Pfeil, maar thuis gebruik ik een set gutsen van Essdee. Ook mijn inktroller is een 10 cm model van Essdee.
Als drager gebruik ik voor de projecten die ik met de hand druk Softcut blokken van Essdee. Ik heb ook reeds traditionelere, harde, bruine linoleum gebruikt, maar het is erg moeilijk om hier een goed resultaat mee te krijgen als je het met de hand drukt. Als je met een drukpers werkt, is het omgekeerde dan weer waar en kan je beter gaan voor de hardere soort.
De linosnedes druk ik met de hand met behulp van een Speedball baren. De werken op papier druk ik met ‘Speedball block printing ink’ op waterbasis. Op stof kan je deze inkt natuurlijk niet gebruiken omdat deze er gewoon uit zou wassen. Daarvoor gebruik ik ‘Cranfield Caligo Safe wash relief inks’ die erg makkelijk in gebruik zijn omdat mijn drukinstrumenten en handen wel nog met water en zeep kan wassen. Na een lange droogtijd van soms wel meer dan een week en een strijkbeurt om de inkt te fixeren is de inkt echter permanent op de stof.
Ik heb recent dan ook enkele kleuren van Speedball Fabric inkt gekocht. Het principe is hetzelfde, maar deze inkt droogt veel sneller dan de Cranfield soort. Na een paar uur komt de inkt er al niet meer af als je hem aanraakt. Grote fan van deze inkt omdat er veel verschillende kleuren in tubes bestaan, waaronder metallic goud en zilver. Ik heb wel de indruk dat de inkt hierbij meer op de stof blijft liggen en de Cranfield inkt er echt indringt. De Speedball inkt hoeft ook niet te worden gefixeerd met het strijkijzer, maar in de praktijk strijk ik mijn bedrukte stoffen wel steeds voor ik ze verkoop of verwerk.