Mechelen postkaartjes

Als ode aan de stad waar ik verliefd op ben geworden sinds we hier in 2015 ben komen wonen, maakte ik een reeks postkaartjes. Hierboven zie je ook enkele foto’s van de plaatsen waarop de kaartjes zijn geïnspireerd. Deze kaartjes zijn te koop bij Vertelles in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Mechelen.

Het eerste kaartje toont de Sint-Rombouts kathedraal van op de Grote Markt. De gele maan achter de toren verwijst naar de legende van de Maneblussers, zoals de Mechelaars ook wel genoemd worden. Het verhaal gaat dat de Mechelaars dachten dat de toren in brand stond en gingen hem blussen. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand te zijn en was het gewoon het maanlicht dat achter de toren scheen.

Het tweede kaartje is geïnspireerd op de grote gele Opsinjoor die als speeltuig werd geïnstalleerd tussen de kathedraal en de kunstacademie. Volgende de legende van het Opsinjoorke was hij een man die zijn vrouw mishandelde. De buren straften hem door hem met een laken de lucht in te gooien. Elk jaar doen de Mechelaars dit over en gooien ze een pop in de lucht en vangen ze hem weer op met een laken.

Het derde kaartje is de plattegrond van het centrum van de stad. In het blauw voegde ik al het water toe, de rivieren en vijvers die de stad rijk is.