Inspiratietrip: Reina Sofia in Madrid

Inspiratie is een moeilijke kwestie voor iedereen die creatief bezig is. Het overkomt je op de gekste momenten, soms heb je geen idee wat de oorzaak is. Omdat veel van het werk dat ik maak grafisch en abstract is, ben ik gefascineerd door patronen: geometrische en organische patronen die overal terug te vinden zijn, in natuur en architectuur. Ik heb een notitie in mijn telefoon staan om alle ideeën en inspiratie te noteren die me op willekeurige momenten binnenvallen en wanneer ik niet zomaar aan het tekenen kan. Helaas ben ik met regelmaat mijn telefoon kwijt en is het idee zo weer verdwenen. Daarom probeer ik de goede gewoonte te ontwikkelen om foto’s te nemen van dingen in het straatbeeld die me aan iets doen denken. Dan moet ik enkel nog onthouden dat ik die foto heb genomen en waar ik aan moet denken wanneer ik hem zie. 

Ook in kunst van anderen en musea vind ik een goede portie inspiratie. In juli 2019 was ik enkele dagen in Madrid en daar bezochten we het Reina Sofia museum. Een prachtig en gigantisch museum dat voornamelijk kunst van na de Tweede Wereldoorlog tentoon stelt. Ik ben altijd meer geïnteresseerd geweest in moderne kunst, dan in de klassiekers. Veel mensen reageren me ‘Dat kan ik ook’ op moderne kunst, terwijl ik die reactie soms heb bij klassieke, figuratieve kunst. Het lijkt daar meer om de technische skills te gaan dan om het idee dat wordt weergegeven. Ik hou van kunst waar ik even over moet nadenken en waarbij ik zelf een interpretatie mag verzinnen. Dit is natuurlijk een erg persoonlijk standpunt en ieders mening is even waardevol.
Enkele van de namen die ik heb (her)ontdekt tijdens mijn bezoek aan Reina Sofia: Het triadische ballet van Schlemmer, Pol Bury, Kandinsky, Alechinsky, Louise Bourgeois en er was een interessante tijdelijke tentoonstelling over Henrik Olesen. Natuurlijk zijn (sommige van) deze namen ondertussen even grote namen als Rubens, Brueghel of Velazquez. Toch is er voor mij een wezenlijk verschil, omdat zij een idee en een gevoel uitdrukken en niet zo zeer figuratief te werk gaan.